mei 23, 2024

Wat is een opbouw stopcontact?

Er zijn verschillende soorten stopcontacten. Zo heb je bijvoorbeeld een inbouw stopcontact, maar er bestaat ook een Opbouw Stopcontact. Deze hebben alle twee een andere functie. Het voordeel aan het plaatsen van een opbouw stopcontact, ten opzichte van het nemen van een inbouw stopcontact, is dat het eenvoudiger te plaatsen is. In deze tekst gaan wij jou uitleggen wat een opbouw stopcontact precies is en waar je op moet letten als je er een gaat kopen. Schakelmateriaal kun je bij veel verschillende winkels en websites kopen. Denk bijvoorbeeld aan de website Schneider Electric die hierin is gespecialiseerd.

Voordeel van opbouw stopcontacten?

Het fijne aan opbouw stopcontacten is dus dat het een stuk eenvoudiger is om te monteren. Het is bij deze soort stopcontacten namelijk niet nodig om het weg te werken in de muur. Je hoeft enkel het opbouw stopcontact aan te sluiten en deze vervolgens aan de muur te monteren. Dat is dan ook waar de naam opbouw van komt. Zeker voor muren die niet vlak lopen of die niet makkelijk zijn te bewerken is zo een stopcontact erg handig om te hebben. Om deze reden worden de stopcontacten ook veel voor buitenshuis gebruikt. Bijvoorbeeld voor in de tuin. Ook komen er geen grote gaten in de muur, waardoor ze goed gebruikt kunnen worden in een huurhuis.

Hier moet je op letten als je een opbouw stopcontact koopt

Bij het kopen van een opbouw stopcontact is het belangrijk om op te letten dat het stopcontact een randaarde heeft. Zo wordt er voorkomen dat er spanning op elektronische apparatuur komt te staan. Gelukkig hebben de meeste opbouw stopcontacten dit tegenwoordig al, maar ze zijn nog wel zonder een randaarde te krijgen. Op plekken waar het vrij vochtig is, zoals in een badkamer, kan een opbouw stopcontact zonder randaarde gevaarlijk zijn.