mei 23, 2024

Dit zijn de voordelen van woning met veel natuurlijk licht

Een woning met veel natuurlijk licht, dat wil iedereen wel! Je kunt het realiseren door veel ramen te laten plaatsen en te gaan voor glazen deuren in huis. Kijk op deze site voor meer inspiratie. Maar waarom is een woning met veel licht zo prettig? 

In dit artikel zetten we meerdere voordelen op een rijtje. Zo is het goed voor je humeur en gezondheid, geeft het een natuurlijk gevoel van ruimte, groeien de planten beter en hoeven je lampen minder lang aan te staan. 

Humeur en gezondheid

Ook al sta je er niet bij stil, een woning vol met natuurlijk licht doet veel goeds voor je humeur. Als je de woning inloopt en een frisse licht ruimte ziet, word je daar automatisch al vrolijker van dan een donkere ruimte. 

Het is daarnaast ook erg goed in het kader van gezondheid. Dat heeft alles te maken met de biologische klok en het natuurlijke ritme van je lichaam. Krijg je overdag veel mee van het zonlicht buiten, dan loopt je biologische klok daar gelijk aan. Dat geeft je een betere nachtrust. Waar je op zichzelf weer meer concentratie en energie van krijgt. 

Een natuurlijk gevoel van ruimte

Naast dat een woning met natuurlijk licht goed is voor je lichaam, geeft het fysiek ook een gevoel van ruimte. Het interieur lijkt er groter en opener van als er meer licht naar binnen valt. Er zijn minder donkere delen in de kamers, wat een groots gevoel geeft.

Planten groeien beter

Wat daarnaast prettig is aan een lichte woning, is dat ook planten het vaak beter naar hun zin hebben. Al zijn er planten die graag in de schaduw staan, veel plantensoorten hebben toch wel enige vorm van zonlicht nodig op een dag. En dan is een woning met veel natuurlijk licht wel zo fijn. Planten geven immers veel sfeer aan een woning. 

Lampen hoeven minder lang aan

Als laatst heeft een lichte woning ook voordelen voor de energierekening. Zo hoef je lampen minder lang aan te zetten als er genoeg licht in de woning is. Dat is goed voor de maandelijkse rekeningen, zonder dat je daar al te veel voor hoeft te doen. Alle kleine beetjes kunnen helpen.