mei 23, 2024

Dit zijn de actuele trends voor verbouwingen

Nederlanders zijn massaal hun woningen aan het verbouwen. Erg verrassend is dat niet, want doordat de woningmarkt op slot zit is het bijna onmogelijk om een woning aan te schaffen, die beter aan je wensen voldoet. Daarom worden die wensen in de huidige woning doorgevoerd. Vanwege corona wordt de behoefte aan extra werkruimte gerealiseerd. Maar ook de stijgende kosten van energie en de grotere belangstelling voor het klimaat zijn redenen om woningen te verbouwen. Beperkende factoren zijn onder andere de eigen toekomstplannen en de mogelijkheden om een verbouwing te financieren.

Zelf doen of uitbesteden?

In financieel opzicht is het uiteraard interessant om een verbouwing geheel of gedeeltelijk zelf uit te voeren. Aangeraden wordt om dan advies te vragen aan een deskundige. Je moet voorkomen dat je structurele schade aan de woning veroorzaakt. Bij zelf verbouwen kun je nagenoeg alle bouwmaterialen online aanschaffen bij bouwmaterialenkopen.com. De spullen worden dan bij je thuis afgeleverd, zodat je meteen aan de slag kunt. Bij sommige producten zal deze online shop gratis advies geven over de manier de materialen te verwerken.

Verduurzaming

Dé trend van dit moment is verduurzaming. Door de hoge energieprijzen loont het om over te gaan tot het isoleren van woningen, het aanschaffen van een ander soort systeem om de woning te verwarmen en koelen, en om zonnepanelen te laten plaatsen. Het resultaat is dat je onmiddellijk resultaat ziet door een fors lagere energierekening. Als onderdeel van een verbouwing wordt er ook vaak gekozen voor een aanvullende renovatie. Dat is nodig om te voorkomen dat er een waardedaling van de woning plaats gaat vinden.

Tuin wordt niet vergeten

Opvallend is dat bij veel renovaties ook de tuin wordt aangepakt. Dat komt doordat een tuin steeds nadrukkelijker een onderdeel is van het wonen. Een mooie tuin, waar je fijn kunt zitten en relaxen, wordt steeds meer gewaardeerd. Gelukkig zorgt de klimaatdiscussie er ook voor dat planten meer ruimte krijgen in moderne tuinen. Dat is te zien doordat er minder vaak geplaveid wordt met tegels, maar gebruik wordt gemaakt van materialen die het regenwater de kans geven in de bodem te trekken. Ook het aantal vierkante meters border stijgt.